Jani Lindroos Ajatuksia&Pohdintoja

FED OLI ILMAN EXIT SUUNNITELMAA

John Titus ja Bail Out Films ovat tehneet videon ”Fed audit shocker”, jossa suoritetaan kuvitteellinen auditointi käymällä läpi Fed:n avomarkkinakomitean (FOMC) kokousten täydellisiä käsikirjoituksia vuodelta 2009. Jotka ovat nyt julkisia 5vuoden odotusajan jälkeen. Niistä käy ilmi, että keskuspankin johdolla ei ollut mitään todellista exit-suunnitelmaa elvyttävistä ostoista ja taseen kasvattamisesta, vaan heidän ainoa suunnitelma oli huijata ”yleisöä” uskomaan, että heillä olisi exit-suunnitelma.

Videossaan ”Fed audit shocker” John Titus ja Bail out Films käyvät läpi Yhdysvaltojen keskuspankin Fed:n avomarkkinakomiten (FOMC) kokousten käsikirjoituksia vuodelta 2009. Erityisesti tarkastellaan kesäkuussa 23–24.päivä pidettyä kokousta. Fed julkaisee nämä vasta 5 vuoden odotusjan jälkeen, joten viime vuosilta niitä ei vielä ole tarjolla. Näiden käsikirjoitusten pohjalta John Titus suorittaa kuvitteellisen auditoinnin ja käy läpi miten Fed aikoi kasvattaa tasettaan pelastaen suuret pankit, sekä miten Fed tarjoaa nyt korkoa pankkien ylimääräisille reserveille, joka on johtanut lainoituksen vähenemiseen pahentaen lamaa. Lisäksi hän kertoo miten Fed oli ilman suunnitelmaa miten se aikoisi purkaa kasvanutta tasettaan, vaan heidän ainoa suunnitelmansa oli huijata ”yleisöä” uskomaan, että heillä olisi sellainen.

Alussa Titus käy läpi miten vuodesta 1984 aina vuoteen 2008 talletusten kasvu, ja lainauksen kasvu kulkevat lähestulkoon ”käsi kädessä” kasvaen melko lailla samaan tahtiin. Vuonna 2008 tämä muuttui, kun Fed alkoi maksaa korkoa ylimääräisille reserveille. Vuonna 2015 tämä ero on kasvanut jo 2,5 triljoonan dollarin, eli meidän biljoonan suuruiseksi, joka on suurempi kuin esimerkiksi koko Italian BKT vuodessa, ja suhde uusien talletusten ja lainojen välillä on 75 %, eli jokaista uutta talletusta kohden pankit lainaavat ulos noin 75 senttiä. On hyvä muistaa, miten lainaamisen tyrehtyminen oli yksi tekijä, joka huomattavasti syvensi ja pahensi suurta 30-luvun lamaa.

Vuonna 2009 silloinen Fed:n pääjohtaja Ben Bernanke kertoi, että he tulisivat tekemään tarvittavat toimet joilla heidän toimiensa purkaminen tapahtuisi sujuvasti ja oikeaan aikaan. Pöytäkirjoista voidaan nähdä miten eri mallien mukaan taseen piti kasvaa 3 tai toisen mallin mukaan 3,3 triljoonaan (biljoonaan), ja kutistua vuoteen 2015 mennessä noin 1,5 triljoonaan (biljoonaan) tai hieman sen yli toisen mallin mukaan. Kuitenkin vuonna 2015 tase on vielä reilusti yli 4 triljoonaa (biljoonaa) dollaria, mistä noin 1,7 triljoonaa (biljoonaa) on asuntolainapohjaisia (MBS) tuotteita ja 2,4 on valtion velkakirjoja. Reservit, niin pakolliset kuin ylimääräiset oli arvioitu kasvavan reiluun 2 triljoonaan (biljoonaan), ja kutistuvan vuoteen 2015 mennessä alle 500 miljardiin dollariin. Ennusteet eivät ole vastanneet lainkaan todellisuutta, koska reservit ovat 2015 vielä yli 2,5 triljoonan (biljoonan) tasolla tukahduttaen osittain samalla lainaamista. Ennusteet ovat siis olleet melkoisen epäonnistuneita. Lisäksi on hyvä muistaa miten suuret pankit olivat 2008 lähellä konkurssia, mutta sen jälkeen kun Fed osti niiltä tyhjästä luodulla uudella rahalla niin valtion, kun asuntoihin sidottuja velkakirjoja on niillä nyt tätä ylimääräistä reserviä valtaisat summat.

Lisäksi videossa käydään läpi kesäkuussa 2009 paikalla olleiden ihmettelyä, pohdintoja ja jopa valittelua miten ei ole mitään suunnitelmaa miten tasetta voitaisiin purkaa. Eli heillä ei oikeasti ollut mitään exit-suunnitelmaa. Heillä oli ainoastaan ajatus että ne tulee myydä, mutta mitään suunnitelmaa miten ja milloin ei ollut olemassa. Eräät paikalla olleet olisivat halunneet nähdä moisia suunnitelmia, tai ainakin enemmän aiheesta. Eräs paikalla ollut tokaisikin miten ”me siis aioimme enemmän kuin tuplata rahamäärän (base money) ja katsoa mitä tapahtuu”. Ainoa suunnitelma heillä olikin siis huijata väestö uskomaan, että heillä olisi exit-suunnitelma.

Tämän lisäksi videolla käydään läpi miten Fed osti yli täyden hinnan MBS tuotteita, eli asuntolainapohjaisia tuotteita. Tämä vaikka markkinoilla nämä olivat lähes arvottomia. Lisäksi hän väittää sijoituspankkien myyneen lainoja jo etukäteen ennen kuin ne olivat edes muodostettu, sekä lainoja jonka takana ei ollut asuntolainoja asian mukaisella tavalla. Nyt nämä ovat Fed:n taseessa ja piilossa tarkemmalta selvitykseltä.

Videossa käydään myös läpi miten nykyisessä taloustilanteessa ensimmäistä kertaa historiassa olemassa olevien yritysten kuoleminen pois on suurempaa kuin uusien syntyminen. Tämä ei lupaa hyviä näkymiä tulevaisuuden suhteen esimerkiksi uusien työpaikkojen suhteen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat