Jani Lindroos Ajatuksia&Pohdintoja

Lyhyt jälkipyykki US vaalit

Nyt vaalit ovat ohitse ja tulos on selvillä. Osa on tyytyväisiä, osa pettyneitä, mikä yleensä on tulos vaalien jälkeen, etenkin kun kyseessä on kaksipuoluejärjestelmä. Nykyinen selkeä jakautuminen on vain pidemmän kehityksen huipentuma. Jatkon tulemme näkemään.

Vaalit ovat nyt ohitse, ja tulos on selvillä, joten siihen ei varmasti ole enää aihetta palata enempää. Muutama pieni asia kiinnitti kuitenkin huomion niin laskennan aikana, kuin sen jälkeisissä tapahtumissa. Kaksipuoluejärjestelmä luo vastakkainasettelua ja jännitettä, sekä pyrkii jakamaan kansaa eri leireihin niin ehdokkaiden kuin tiettyjen asiakysymysten suhteen.  Tämä nykyinen suuri jakautuminen on siten vain pidemmän kehityksen tähän tulos ja huipennus tähän mennessä.

Ensimmäinen pieni asia mikä kiinnitti huomiota, oli jälleen erikoinen median uutisointi Clintonin vaalitilaisuudesta ja ihmisistä kun selvisi, että tulos ei ollut heidän toiveiden mukainen. Luotiin hyvin vahvasti ja selvästi kuvaa, miten heitä olisi jotenkin kohdeltu väärin, vaikka kaikille varmasti oli etukäteen selvää, että toinen puoli voittaa, ja toinen tulee häviämään. Erikoinen yksityiskohta oli myös miten ihmisiä käskettiin lähtemään nukkumaan aika erikoisella tiedottamisella, eikä ehdokas Clinton esiintynyt lainkaan kannattajilleen.

Positiivia asioita saimme huomata puheissa niin Trumpin, Clintonin kuin Obamankin osalta. Niissä he osoittivat miksi Yhdysvallat on nykyisin ajatuksen tasolla demokratian ”kotimaa”. Vaikka selvästi tilanne ei kaikille ollut toivottava ja helppo, pitivät he hyvät puheet ja sanoivat paljon asioita joita tuossa tilanteessa oli sanottava, että kansa yhdistyisi jatkossa. Kuten heidän järjestelmään kuuluu. Siinä suhteessa olisi hyvä ottaa oppia, kun vertaa vaikka mitkä olivat puheet brexit äänestyksen jälkeen. Sen sijaan mielenosoitukset, kun uusi presidentti ei ole edes astunut virkaansa kertovat vain kyseisten ihmisten toimivan juuri niitä periaatteita ja ajatuksia vastaan, joita he väittävät edustavansa, ja ovat siten mielestäni asiattomia, ainakin tässä kohtaa kun uusi presidentti ei ole edes astunut virkaansa.

Toinen pieni yksityiskohta joka jäi vahvasti minun mieleeni, oli Clintonin puheessa kohta, jossa hän ilmoitti mielestään tappion syyn, eli kansa on syvemmin jakautunut kuin he osasivat olettaa. Tämä särähti korvaani siksi, että meille YLE:n asiantuntijoiden ja muiden toimesta on peloteltu useasti miten Trump ei saisi parhaita ihmisiä ja asiantuntijoita hallintoonsa. Eli oletus tuosta voisi loogisesti olla, että demokraatit ja Clinton omaavat ne(?). Särähdys mielessä korvan lisäksi muodosti heti kysymyksen, eli jos käytössä on parhaat ihmiset ja yli miljardin dollarin budjetti. Niin tuo oli analyysi häviön jälkeen? Eli jälleen vahvistui käsitys miten tietynlainen ”kupla” on olemassa, ja sen sisällä olevat eivät näe asioita sen ulkopuolella? Lisäksi mieleen tuli kysymys, että onko tuo ”kupla” niin eksklusiivinen, että sinne ei oteta, tai edes palkata ”ulkopuolisia” ihmisiä? Koska mielestäni olisi pitänyt helposti löytynyt miljoonia ihmisiä, jotka olisivat tehneet tuon ja vielä paremmankin diagnoosin, ja selvästi aikaisemmin, kuin tappion jälkeen. Siinä olisi ehkä pohdittavaa jatkossa demokraateille.

Lisäksi on pohdittava joko tietyt tahot ymmärtävät ja myöntävät, että heidän ”kuplansa” ei ole koko maailma, vaan sen ulkopuolella on paljon erilaisia ihmisiä, ja erilaisia mielipiteitä suuntaan sekä toiseen.  Lisäksi mikäli noin ei tapahdu, niin yllättääkö vielä samat asiat ja kehitys tulevissa vaaleissa täällä Euroopassa nuo ”parhaat ihmiset ja asiantuntijat”?. Koska vahvoja merkkejä tuosta kehityksestä on ollut nähtävissä jo pidemmän aikaa, jos vain on suostunut niitä katsomaan ja näkemään. Erikoista on, että suvaitsevaisuudesta, tasa-arvosta ja muusta hyvästä sekä kauniista puhuvat tahot ovat itse erittäin vahvasti ”yhden totuuden” linjan ja toiminnan takana pyrkien kritisoimalla hiljentämään eri mieltä olevat.

Kaikille jotka ovat edes hieman tutustuneet historiaan, pitäisi tietää varsin hyvin, että aukoton ja ehdoton ”yhden totuuden” linjan ajaminen ilman oikeutta avoimeen keskusteluun, kritiikkiin tai oikeuteen erilaisiin mielipiteisiin ei ole koskaan johtanut mihinkään hyvään, vaan aivan päinvastaisiin asioihin. Oli tämä totuus sitten mitä tahansa, tai tulee se mistä ilmansuunnasta tahansa.

Se miten tämä vaalien tulos tulee lopulta vaikuttamaan asioihin, tulemme näkemään aikanaan.  Pelottelua oli aikanaan Reaganin valinnan yhteydessä, ja silloin se osoittautui pitkälti aiheettomaksi, joten ehkä ei automaattisesti kannata epätietoisuutta muuttaa peloksi tai uhkakuviksi. Ei Yhdysvaltojen presidentti ole mikään diktaattori, vaikka hänellä valtaa meidän presidenttiä enemmän onkin. Obaman rauhoittava puhe olisi hyvä kaikkien pelkäävien katsoa. Ja pitkälti asioiden kehitys tulee riippuman koko valitusta hallinnosta, joka on myös aina jonkin verran edellisen hallinnon jatkajana sidottu aikaisempiin päätöksiin, vaikka aina joitakin asioita tulee muuttumaan.

Muutos on aina mahdollisuus, ja asioista tulee ottaa opiksi. Tässä tapauksessa tulemme näkemään mitä tapahtuu, sekä olisi mahdollisuus ottaa opiksi mikä on politiikan ja poliitikkojen sekä median rooli niin yleisellä tasolla kuin kampanjan aikana. Pitkälti tässä oli muistutus ja oppimisen paikka monelle taholle niin edellisten roolista, kuin muutoksesta, globalisaatiosta, ja eri kansanryhmistä, jopa siitä monesti unohdetusta. Jos perinteinen linja ja politiikka eivät olisi menettäneet niin paljon kosketuspintaansa isoon osaan ihmisistä, ei tällaista ”yllätystä” olisi tapahtunut, joten tämä on mahdollisuus ottaa opiksi, ja siten toimia muutoksena parempaan. Aika näyttää miten käy, ja uusia vaaleja tulee eteen taas jatkossa, eikä maailma ole siinä mielessä koskaan valmis.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän JaniLindroos kuva
Jani Lindroos

Tuossa vielä yksi aika hyvä syy tulokseen, Bill Clinton ymmärsi paremmin sen minkä Trump hyödynsi. Hillary tai puolueen johto ei.

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/20161116220002808...

Tuossa vielä sitä Trumpin viestiä...

https://www.youtube.com/watch?v=vST61W4bGm8

Toimituksen poiminnat