Pari ohjetta ja neuvoa puolueille ja poliitikoille

Viimeisin kirjoitukseni liittyi politiikkaan, ja sen jälkeen viimeisten päivien uutisointi on koskenut asiaa merkittävästi. Tämä vahvasti esillä ollut vaikeus entiseltä suurelta ja merkittävältä puolueelta löytää ehdokas presidentin vaaleihin. Sekä eilisen A-studion haastattelu, jossa oli kaksi ennakkosuosikkia vihreiden tulevaksi puheenjohtajaksi, sai minut kirjoittamaan tämän.

Ensinnä täytyy todeta, että tässä esittämäni asiat ovat varmasti tiedostettu monen tahon toimesta, mutta kun kertaus on opintojen äiti, niin kirjoitan tämän silti.

EI ole niin pitkää aikaa, kun SDP oli selvästi merkittävin puolue tässä maassa, ja sen edustaja toimi pitkään maan presidenttinä. Nyt jo ehdokkaan asettaminen on saanut toiminnan näyttämään hyvin erikoiselta, ainakin näin ulkopuolelta katsottuna. Miksi ja miten tähän on tultu?

Itse näkisin tämän takan kaksi merkittävää asiaa. Ensimmäinen on siinä mitä puolueen sisällä on tapahtunut, ja miten siellä on kohdeltu tiettyjä ihmisiä. Tämä on mielestäni nähtävissä selvästi siinä, miten tietyt ajatellut ehdokkaat ovat kieltäytyneet. Tämä edelleen ulkopuolelta katsottuna ja nähtynä. Tässä olisi opittavissa miten puolueiden sisällä toimitaan, ja henkilöitä kohdellaan yhdistettynä pidemmän aikavälin ajatteluun.

Samaan ajatteluun liittyy vahvasti miten pidetään huolta, että puolue uudistuu ajan mukana, sekä huolehtii siitä, että sen sisällä on nuoria lahjakkaita ja päteviä tulevaisuuden toimijoita. Näissä molemmissa mielestäni SDP ei ole onnistunut. Omasta mielestäni puolueilla tulisi niiden koon mukaan olla riittävästi eri ikäluokan edustajia huolehtimassa jatkuvuudesta, ja että aina olisi tulossa ja kasvamassa korkoa uusia päteviä toimijoita. Samoin puolueen toimintaa ja toimintamalleja tulisi tarkastella säännöllisin väliajoin.

Mielestäni siis erityisesti Antti Rinteen (kuten muidenkin puolueiden/puheenjohtajien) tulisi huolehtia, että heillä on ”scoutattuna” riittävästi  20–35 ikäisiä lahjakkaita nuoria, ja samoin 35–45 ikäisiä, joille aletaan sopivalla aikataululla antaa enemmän ja enemmän vastuuta. SDP on minusta selkeimmin puolueista muodostunut aivan liikaa vanhempien ihmisten puolueeksi tulevaisuuden kustannuksella. Tämä ei tietenkään tarkoita, että vanhemmat henkilöt olisivat automaattisesti jotenkin huonompia, mutta myös jatkuvuudesta tulee pitää huolta. Ja tämä pitää sisällään nuorten sisään ajamisen ja toiminnan päivittämisen.

Toinen merkittävä ja selvästi kaikkia politiikan toimijoita koskeva ongelma on mitä itse kutsun ”robottipoliitikoiksi”. Tämä tuli jälleen hyvin esiin A-studion pätkässä, jossa mukana oli kaksi suosikkia vihreiden puheenjohtajaksi. Jälleen molemmat olivat monessa mielessä kuin ”samasta puusta veistettyjä”. Olemus oli jäykkä, ja tunteettoman robottimainen, kumpikaan ei vastannut kysymyksiin, vaan pyrki pitämään pitkiä puheita, miltei saarnoja. Ja lisäksi puhuessaan hyvin vahvasti kehonkielen myötä painottamaan, miltei pakottamaan/painostamaan sanomaansa kyselijälle. Niille jotka eivät asiaa vielä tiedä, niin huomattavasti tehokkaampi ja vaikuttavampi keino on saada toinen ajattelemaan ja itse ”keksimään” asia, kuin että sitä yritetään ”väkisin” työntää kurkusta alas.

Tämän kaltainen toiminta oli varmasti toimivaa aikana kun muut eivät toimineet niin. Elämässä asiat menevät monesti sykleissä, ja toimivia asioita ja malleja kopioidaan, kunnes ne eivät yleistyessään enää toimi, vaan uusille malleille syntyy tilaisuus kasvaa entisten tilalle. Poliitikkojen kohdalla tämä edelle kuvattu malli alkaa olla niin yleistä, että se ei enää toimi, tarjoten tilaisuuden ja mahdollisuuden uudelle. Mielestäni lievä ärtymys kyselijän toimesta oli selvästi nähtävissä kyseiseen toimintaan, johon hän ammattinsa puolesta on varmasti usein törmännyt.

Kyseisen kaltainen toiminta on myös osittain syynä viime aikoina esiin tulleille toimijoille politiikan ulkopuolelta, koska he ovat erilaisia ja tuoreita kyseisten kaltaisiin ”robotteihin” verrattuna. Toki edellisen kaltainen toiminta on edelleen toimiva kriisien yhteydessä ”puolustusmielessä”, mutta kannatuksen ja suosion rakentamisessa uskon sen ajan alkavan olevan ohi. Samoin uskon Ville Niinistön selvän ja räikeän populismin mennen monessa mielessä läpi ja huomaamatta moneen muuhun verrattuna, koska hänellä oli toiminnassa tunnetta mukana ”robotteihin” verrattuna, ja tämä auttoi estämään hänen enempää leimautumasta Suomen suurimmaksi populistiksi, johon pelkän sisällön puolesta olisi enemmänkin aihetta ollut.

 Neuvoni on siis puolueille ja poliitikoille, että kun yhä useampi toimii tuolla tavalla, erottuu aidon ja vilpittömän oloinen poliitikko ”robottien” joukosta kuin kirkas ja hohtava valo. Tämä tarkoittaa sellaista henkilöä joka osaa myös kuunnella kun sen aika on. Osaa vastata kysymykseen, ja mieluiten vielä lyhyesti, ytimekkäästi ja tarvittaessa hauskasti tai terävästi. Omaa tilannetajua, eli koska on sopiva hetki pitää pitempiä puheita/vastauksia, olla esillä tai tarjota tilaa muille. Listaa voisi jatkaa, mutta tämän myötä osaatte varmasti päätellä minkä laista henkikö ja toimintaa tässä tarkoitetaan.

Esittämäni kaltainen toiminta tosin vaatii sitä, että poliitikolla on selkeät näkemykset ja visiot ajatuksiin. Hän ei silloin niin paljoa toimia kuin nykyiset ”tuuliviirit”. Lisäksi hänen on oltava monessa mielessä rohkeampi, ja uskaltaa sanoa ja toimia muidenkin kuin tällä hetkellä vakiintuneiden oppien ja mallien mukaan. Monet puhuvat joidenkin ihmisten ”luontaisesta karismasta” ym. vaikka tosiasiassa siinä on pitkälti vain kyse noista asioista yhdistettynä tiettyihin opeteltavissa ja harjoiteltavissa olevista asioista.

Tämän kirjoituksen tarkoitus ei ole vaikuttaa kenenkään yksittäisen poliitikon tai puolueen menestykseen tai kannatuksen muutoksiin, vaikka tässä joitakin käytettiin esimerkkeinä. Sen sijaan sillä on tarkoitus ja toive aikaansaada meille parempaa politiikkaa, ja siten estää epätoivottujen asioiden kannatuksen nousu, joka väistämättä seuraa huonon politiikan ja toimintamallien myötä. Mielestäni tästä on jo riittävästi esimerkkejä nähtävissä viime aikoina, kun asioita katsoo globaalilla tasolla.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu