Jani Lindroos Ajatuksia&Pohdintoja

Itsenäisyyskysymys ja poliisin toiminta erotettava toisistaan

Eilen ja tänään meille on niin median kuin sosiaalisen median välityksellä näytetty kuvia ja videoita, miten poliisi on pamputtanut ja ampunut kumiluodeilla ihmisiä Espanjassa liittyen Katalonian itsenäisyydestä järjestettyyn äänestykseen. Sinänsä kärjistyminen ei yllättänyt, kun huomioidaan aikaisemmat lausunnot, mutta miten pahasti tuo tapahtui oli silti yllätys. Lisäksi tapahtumat suurella todennäköisyydellä vahvistivat samaa kehitystä jatkossa entistä vahvemmin.

Eilen ja tänään media ja sosiaalinen media ovat sisältäneet lukuisia kuvia ja videoita, miten poliisit pamputtivat ja ampuivat ihmisiä kumiluodeilla Espanjassa. Katalonian itsenäisyyttä koskeva äänestys oli esimerkki huonosta politiikasta missä itsensä ja toimintansa ajetaan sinne kuuluisaan nurkkaan jo etukäteen, eikä vaihtoehtoja juuri jää jäljelle. Tällä tarkoitan kovia lausuntoja miten äänestys tultaisiin estämään jne. Miten tuossa tilanteessa ja annettujen lausuntojen jälkeen olisi kummallakaan osapuolella ollut mahdollista kunnialla perääntyä. Siltikin tapahtumat kärjistyivät huomattavasti enemmän ja rajummin, kuin varmasti moni odotti tai pelkäsi. Lisäksi tuon päivän jälkeen sopiminen tai kärjistymisen edelleen estäminen on entistä haastavampaa.

Muitakin esimerkkejä pyrkimyksistä itsenäisyyteen tai sen saavuttamisesta on viime ajoilta, tai vuosikymmeniltä. Yleinen reagointi niihin on ollut vaihtelevaa tapauksesta riippuen. Yhtä vaihtelevaa on ollut poliittisten johtajiemme reagointi itse asiaan tai paikallisten rajuihinkin toimiin niin meillä, kuin EU-tasolla. Esimerkkeinä edellisistä voisi ottaa Krimin, Kurdistanin, Skotlannin, entisen Jugoslavian alueen. Jälkimmäiseen tilanteeseen edellisten lisäksi voisi lisätä Turkin tai Syyrian tapahtumat. Toiset asiat on hyväksytty, toiset ei. Toisiin on puututtu rajustikin, toisista on oltu hiljaa. Onko tuo hiljaisuus hyväksymisen merkki vai ei, jääköön toiseen keskusteluun.

Itsenäisyyden kysymys niin Kataloniassa tai muualla ei ole niin helppo tai yksinkertainen kuin annetaan ihmisten päättää tai äänestää. Toki tuo on helppo ja houkutteleva ajatus lähtökohtaisesti, mutta todellisuudessa tilanne menee monimutkaisemmaksi. Voisiko vaikka meillä Ahvenanmaa tai Uusimaa yhtäkkiä julistautua itsenäiseksi. Taloudellisesti Katalonia omaa paremmat edellytykset tuohon kuin jotkin muut, mutta samalla ne toimivat toiselta puolelta syyksi vastustaa asiaa perinteisten vallasta tai alueista emme luovu ajattelun lisäksi. Laillisuuden esiin tuominen on oikeastaan monessa mielessä tekosyy, jonka taakse voi piiloutua. Tällä en tarkoita, että lakia ei tulisi noudattaa, vaan sitä miten monet itsenäistymiset ovat tapahtuneet kärjistymisten, konfliktien tai sotien kautta, eikä asioiden laillisuus ole ollut merkitsevä tai niin yksinkertainen kysymys. Kysymyksen haasteellisuus ehkä on myös syynä siihen miten monen itsenäistymisen yhteydessä on vaadittu noita ikäviä tapahtumiakin ennen asioiden lopullista ratkaisua. Ja kuten yleisesti tunnettu totuus on, niin se historia on sitten usein jälkikäteen niiden voittajien kirjoittamaa.

Jos kysymys itsenäisyydestä on haasteellinen, niin kysymys poliisien toiminnasta ei sitä ole. Siksi onkin erikoista, että tätä ei ole laajemmin tuomittu niin meidän kuin EU-tason poliittisen johdon toimesta. Perustelut maan sisäisellä asialla eivät päde niin kauan, kun muissa tilanteissa katsomme olevan oikeutettu puuttumaan maiden asioihin niin ihmisoikeuksien kuin länsimaisten arvojen puolesta. Samoin perustelut lain noudattamisella ja ylläpitämisellä eivät monella tapaa kestä lähempää tarkastelua. Toki äänestys voidaan katsoa ja julistaa laittomaksi, mutta mitenkään tuo toimi perusteena satojen ihmisten pamputtamisella. Erityisesti kun niitä kaikkia ei varmastikaan tehty sillä hetkellä kun äänestyslippua pudotettiin vaaliuurnaan. Toiminta ei kestä vertausta myöskään vallan kolmijako-oppiin nähden, laajemman moraalin tai arvokysymysten lisäksi.

Toki tietyissä tilanteissa tilanteen rauhoittamiseksi voimatoimet ovat oikeutettuja ja perusteltuja, mutta kaiken uutisoinnin ja raportoinnin perusteella tästä ei ollut kyse. Enkä noissakaan tilanteissa oikein näe tarvetta esimerkiksi vanhempien naisihmisten pamputtamiselle tai kumiluodeilla ampumisille. Ja kun miettii tämän jälkeen tilanteen mahdollisia kehittymisiä niin suurella todennäköisyydellä monella tapaa poliisin ja keskushallinnon toiminnan seurauksen tulee tapahtumaan juuri vastakkaista kehitystä mitä he ovat yrittäneet estää, entistä vahvempana.

Tällä en tarkoita, että keskushallinnon olisi tuosta vaan pitänyt hyväksyä Katalonian tai muun osan itsenäisyys, vaan että asian vastustamisellekin olisi ollut monia muita, huomattavasti tätä valittua parempia vaihtoehtoja. Asiasta olisi voitu keskustella tai neuvotella. Asian perustuslaillisuus olisi voitu kiistää, ja valita tämän myötä toisenlainen linja. Äänestys olisi voitu antaa pitää, mutta muuten pitää jyrkkä linja asian suhteen. Vaihtoehtoja olisi ollut lukuisia ja monia.

Muiden vaihtoehtojen olemisesta johtuen on vielä erikoisempaa miten tätä toimintaa ei ole jyrkemmin ja laajemmin tuomittu. Monessa kirjoituksessa ja kommentoinnissa on aivan aiheellisesti nostettu esiin miten tämä on yhteensopiva yksittäisten maiden kuin EU:n linjauksiin, arvoihin, ihmisoikeuksiin tai muuhun toimintaan nähden. Siinä mielessä Espanjan keskushallinto kuin edellä mainitutkin ampuvat tietyllä tapaa omaan nilkkaansa, ja vieläpä kohtalaisen pahasti kun miettii jatkon kannalta.

Kysymykset ihmisoikeuksista, vapaudesta, sananvapaudesta, lain noudattamisesta ja monesta muusta suuresta kysymyksestä ovat monella tapaa itsestään selviä, mutta myös hankalia silloin kun koetellaan rajoja, tai liikutaan niiden läheisyydessä ja tulkintojen varassa. Monesti myös noita tapauksia käytetään hyväksi jonkun agendan edistämiseksi tai ennakkotapauksen muodostamiseksi. Suuremman linjan ja yleisemmän käsityksen osalta noissa kysymyksissä ei ole kuitenkaan mitään epäselvää.

Tämän johdosta on mielestäni hyvin helppoa erottaa kysymys itsenäisyydestä ja poliisin toiminta toisistaan, ja tuomita jälkimmäinen, vaikka ei ensimmäiseen haluaisikaan ottaa kantaa. Lisäksi haluaisin vielä muistuttaa, että yleisesti hyväksytty ja tunnustettu itsenäisyys vaatii tunnustuksen myös muilta, ei pelkästään jonkun yksipuolisen julistautumisen. Ja tämä on myös yksi tekijä joka tekee kysymyksen itsenäisyydestä monimutkaisemmaksi. Mutta edelleen se ei liity mitenkään nyt tapahtuneeseen poliisin ja keskushallinnon toimintaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän JaniLindroos kuva
Jani Lindroos

Niin ja huomioidaan vielä, että kyllä eräät tahot tuomitsivat toiminnan nopeasti, ja tänään hieman hitaammin myös muutama muu. Mutta edelleen monet tahot ovat olleet hiljaa asiaan liittyen.

Ja lisätään vielä, että noissa monissa muissa vaihtoehdoissa olisi voinut olla myös tuo äänestämisen estäminen aivan toisenlaisella toiminnalla, kuin mitä nyt nähtiin.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Espanjan lain mukaan millään maakunnalla ei ole oikeutta irrottautua Espanjasta yksipuolisella päätöksellä. Niinpä eilinen äänestys Kataloniassa ei Espanjan lain valossa ollut muuta kuin mielipidetiedustelu.

Juuri tästä syystä on outoa, että keskushallinto reagoi niin raivoisasti tuohon äänestykseen. Olisiko niin, että jotkin mielipiteet ovat niin vaarallisia, että niitä ei saa näyttää julki?

Toinen selitys tapahtuneelle on se, että Espanjan oikeistolainen keskushallinto ja Katalonian oikeistolainen maakuntahallinto ovat viimeiset noin 7 vuotta yhteistuumin pitäneet melua tästä itsenäistymisasiasta, jotta tärkeämmät asiat kuten leikkauspolitiikka jäisivät vähemmälle huomiolle, ja vuosien mittaan harmittomaksi harhautusprojektiksi tarkoitettu näpertely karkasi käsistä ja ihmiset alkoivat ottaa sen tosissaan.

(En ole Espanjan lain asiantuntija, joten käsitykseni siitä perustuu siihen vaikutelmaan, jonka olen rivien välistä lukenut. Periaatteessa voisin kuvitella, että jokin kansainvälinen sopimus säätelee kansojen oikeutta muodostaa itsenäinen valtio, ja jos Espanja on tällaisen sopimuksen hyväksynyt, niin silloin tuo oikeus pätisi Espanjassakin. Tuolloin kiistelyn aiheena tulisi olla se, ovatko katalonialaiset kansa vai ei tms.)

Käyttäjän JaniLindroos kuva
Jani Lindroos

Moni itsenäistyminen on historian aikana ollut laillisesta näkökulmasta kyseenalainen, mikä lähtökohtaisesti tilanteen huomioon ottaen ei ole yllätys. Mutta olet oikeassa, että toisenlaisiakin vaihtoehtoja reagoimiseen olisi ollut.

Tässä todella erikoista kyllä on tuo valittu linja ja toiminta. Joissakin kyselyissä itsenäisyyttä kannattavia on ollut vähemmän kuin sitä vastustavia. Nyt valitulla linjalla tuli 90% kannatus (äänestysprosentti tosin alhainen) ja paljon huomiota ja sympatiaa aatteelle, mahdollisesti jopa lisää kannatusta. Eli omaan nilkkaan ammuttiin niin keskushallinnon, kuin muutaman muun tahon kohdalla tässä tapauksessa ja siihen reagoimisessa, inhimillisestä tai muunlaisesta kärsimyksestä puhumattakaan.

Lisäksi vaihtoehdot reagoida mahdolliseen toimintaan jatkossa, kuten yksipuoliseen julistautumiseen itsenäiseksi ovat entistä huonommat tuon nyt nähdyn toiminnan jälkeen.

Toimituksen poiminnat