Jani Lindroos Ajatuksia&Pohdintoja

Agenda siirtynyt vihapuheesta työttömien mustamaalaamiseen?

Vihapuheen yhteydessä kommentoitiin sen taustalla olevan selkeästi agendan, ja että asia tulisi vaihtumaan, kun jokin toinen asia tulisi sen tilalle. Nyt tuo näyttäisi tapahtuneen. Kirjoitin aikaisemmin miten hajota ja hallitse edelleen elää ja voi hyvin. Tuohon näyttäisi nyt olevan yhdistetty ajatuksia tuosta vihapuheesta, ja tätä on nyt usean päivän ajan käytetty työttömien mustamaalaamiseen muutaman tapauksen avulla. Olisiko aika käsitellä tämä rationaalisesti ja siirtyä seuraavaan asiaan, ja mahdollisesti kohti ratkaisuja.  

Viime päivinä joka päivä olemme saaneet lukea ihmisistä, jotka eivät halua töihin. Meille on esitelty jopa uusi termi ”ideologisesti työtön”, jota on toistettu aivan kuten muitakin sen hetkiseen agendaan sopivia termejä viime vuosien aikana. Nyt muutaman päivän jälkeen ensireaktiot ovat mahdollisesti sen verran jäähtyneet, että asiasta voi keskustella rationaalisesti.

Tässä linkkejä muutamiin juttuihin

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201710132200458044_u0.shtml

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201710152200461929_u0.shtml

https://www.is.fi/tyoelama/art-2000005411561.html

http://m.iltalehti.fi/kotimaa/201710142200460855_u0.shtml

http://www.iltalehti.fi/tyoelama/201710182200470258_tb.shtml

Toki haluttaessa oltaisiin suuresti esiin nostaa myös seuraavia

https://www.is.fi/tyoelama/art-2000005413157.html

https://www.verkkouutiset.fi/usu-perati-2-500-haki-toihin-suojelupoliisiin/

http://www.auranaallot.fi/uutiset/paikallinen/valmet-automotivelle-satoja-hakemuksia-syksyn-rekrytointikampanjassa?page=4

Jokainen voi hetken pohtia miksi toimittiin näin.

Ensin täytyy todeta, että varmasti joitakin tapauksia tukien väärinkäytöksistä löytyy. Aivan kuten niitä löytyisi myös vaikkapa yritystuista, maataloustuista, EU-tuista tai mistä tahansa tuista tai toiminnasta, joissa on  riittävän iso joukko toimijoita. Tähän liittyen vaikka sopeuttamiseläkkeet tai muut asiat ovat olleet esillä jo aikaisemmin. Näissä kysymyksissä oleellista on se miten suuresta ja merkittävästä ilmiöstä on kysymys. Edelleenkään tykillä ei kannata ampua kärpästä, tai kannata provosoitua, vaikka provosoidaan.

Kannattaisi pohtia hetken ajan mistä nämä tapaukset yhtäkkiä tulivat julkisuuteen useammalta taholta samaan aikaan, ja jopa YLE lähti tähän mukaan tiettyjen ohjelmien osalta. Ovatko nämä ihmiset itse ottaneet juuri nyt samaan aikaan yhteyttä lehtiin, että haluan tulla kertomaan julkisuuteen, etten halua töitä? Vai onko heitä etsitty? Jos on niin miksi juuri nyt?

Lisäksi olisi erittäin mielenkiintoista saada kommentteja pääkaupunkiseudulla asuvilta, että miten yleistä siellä on käyttää kykyjenetsijää 2000/kk bruttopalkan työntekijän etsimiseen? Tai onko sikäläisten kykyjenetsijöiden ”taso” yleisemminkin tuota luokkaa, että he etsivät ihmisiä TE-toimistosta? Itse olen elänyt uskossa, että kykyjenetsijöitä käytettäisiin juuri muiden suhteiden ym. vuoksi. Tai miten yleistä pääkaupunkiseudulla on tarjota sikäläinen hintataso huomioiden vastavalmistuneille 62,5–80% vastavalmistuneiden palkkasuosituksesta? Tai onko siellä unohdettu vapaa markkinatalous kokonaan, siis että tarjotaan enemmän tai alennetaan vaatimustasoa, mikäli nykyisillä ei tärppää? Siis onko assistentin oltava juuri tradenomi? Tämä siis jotta muu Suomi ymmärtäisi tilanteen paremmin. Toki kysymyksiä aina herättää myös tuo nimettömänä esiintyminen.

Mutta tietenkään en väitä, ettei ensimmäistäkään tämän kaltaista tapausta löytyisi. Mutta kun suhteutetaan asioiden mittasuhteita voimme miettiä hetken lisää. TE-palveluiden sivuilla näytti nyt olevan suuruusluokkaa 17 000 paikkaa. Kun katsotaan kokoaikatyötä niitä on n. 11 700. Yli 12kk palkkatyötä oli enää n. 7300 paikkaa. Toki varmasti on piilotyöpaikkoja, mutta kun nuo suhteutetaan suuruusluokkaa muutama satatuhatta työtöntä, niin suhde on melkoisen selvä, ja kiistaton. Vaikka meille esitettyjä esimerkkejä olisi 5 %, niin silti töitä haluavia on PALJON enemmän, kuten vaikka noista esittämistäni linkeistä huomaa.

Itseäni on ihmetyttänyt vielä miksi useasti on uutisoitu, että esikerkiksi tuonne autotehtaalle ei olisi tulijoita, vaikka kaikissa näkemissäni uutisoinneissa on hakijoita ollut huomattavasti enemmän kuin paikkoja. Etsitäänkö sitä ”kuuluisaa” 25-vuotiasta, joka omaa 3 korkeakoulututkintoa ja joka puhuu sujuvasti 6:tta eri kieltä, sekä omaa 15-vuoden työkokemuksen, ja tulee töihin minimipalkalla? Tai mihin on yleisemminkin unohtunut se, että ihminen oppii uusia asioita, ja moni töissä oleva on itsekin oppinut/joutunut opettelemaan monia asioita töissä ollessaan?

Eli on tässä kohtaa kysyttävä uudelleen, että mitä tällä useampana päivänä tapahtuneella uutisoinnilla oikeasti haetaan? Liittyykö tämä tuleviin työmarkkinaneuvotteluihin? Onko tulossa jotain heikennyksiä tai leikkauksia joille ”pohjustetaan maata” mustamaalauksella ja ihmisten saamisella toisiaan vastaan, tuon hajota ja hallitse ajattelun mukaisesti? Vai miksi nyt, ja useana päivänä peräkkäin asia on esillä.

Asiaan liittyen kehottaisin kaikkia ilman tulosta lukuisia työhakemuksia lähettäneiden, tai suuren määrän hakemuksia saaneiden työnantajien välittävän viestiä asiaa esille tuoneille tahoille, tai meidän poliitikoille. Tällä en tarkoita mitään häiriön tai ongelman aiheuttamista, vaan paremman ja todellisemman tilannekuvan muodostamista ja siinä auttamista.

Toinen asia mitä kehottaisin ihmisten tekemään on, että riippumatta omasta aatemaailmasta tai poliittisista kannoista, niin vaatisitte parempaa politiikkaa jokaiselta puolueelta, tai siellä mukana olevalta henkilöltä.   Tällä tarkoitan sitä, huomioikaa miten taas esillä oli asunnottomat ihmiset, joita on näkemieni arvioiden mukaan noin 7000 henkeä. Ongelma on nostettu esille moneen kertaan muutaman vuoden aikana, kuitenkaan mitään ei ole ratkaistu. Toisaalta taas majoitus onnistuttiin järjestämään paljon suuremmalle joukolle hyvinkin nopeasti, kun poliittista tahtoa oli. Ja tällä en tarkoita keskustelun viemistä kyseiseen asiaan, vaan tuoda esille miten asioita saadaan tarvittaessa tapahtumaan hyvinkin nopeasti, kun vain poliittista tahtoa on.

Nyt ongelma on pitkälti todella isossa kuvassa ollut, että asioita on yritetty ratkaista samoilla keinoilla mistä ne ovat syntyneet, tai että korjaavat toimet eivät koskisi kuin tiettyä osaa ihmisistä. Eli velkaa on kasvatettu huimasti lisää 2008 jälkeen ilman että reaalitalous olisi tuosta niin paljoa hyötynyt. Keskuspankkien luomat kymmenet (yhteensä vielä enemmän) miljardit ovat menneet pitkälti assettien hintojen nousuun. Mikä olisi tilanne ollut, jos edes osalla tuosta tyhjästä luodulla uudella rahalla olisi panostettu infraan, tai taisteltu ilmaston muutosta vastaan ym. Toki ne olisivat lopulta kuitenkin päätyneet sinne ”pyramidin” yläosaan, mutta kiertäessään ensin reaalitalouden kautta olisivat ne aiheuttaneet paljon positiivisia vaikutuksia nykytilan sijaan, jossa keskuspankit omistavat yhä enemmän eri assetteja. Osa jopa osakkeita ym. Ja tällä ei ole tarkoitus kritisoida ketään henkilöä, tai mitään tahoa, vaan tehdyt toimet. Sekä lisäksi heittää ilmaan ajatus, että mikäli jokin ei toimi, niin kannattaisiko koettaa jotain muuta? Eli kuvitellaanko oikeasti velasta ja ikädemografiasta ym. johtuvat ongelmat korjattavan lisää velkaa ottamalla? Tai miten ajatellaan talouden kasvavan jos keskiluokan ostovoimaa pienennetään? Tai mikäli tarkoitus on suuri ”downshiftaaminen” ympäristön pelastamiseksi, niin miten tuo ajateltiin poliittisesti saada ajettua ilman suuria ongelmia? Nyt jo noita vääriä äänestystuloksia on aika monta.

Suomen kohdalla meillä on niin perinteistä johtuvia, kuin rakenteellisia jäykkyyksiä. Joissakin toisissa kulttuureissa ihmiset varmasti helpommin muuttavat työn perässä ym. Sitten tietysti on tämä perinteinen töihin liittyvä maksuhalukkuus yhdistettynä työn sisältöön ja oloihin verrattuna mitä haluttaisiin työstä saada tai siinä tehdä. Nämä ovat luonnollisesti saman kolikon kaksi eri puolta.  Ja yleensä tuohon liittyvän ongelman takana on myös maan yleinen hinta- ja verotuksen taso, alan sopimukset ym. asiat.

Näissä viime päivien tapauksissa mieleeni tulee kuitenkin se vanha toteamus, että jos jokin näyttää siltä ankalta, liikkuu kuin ankka ja ääntelee kuin ankka niin yleensä se on... Ja tässä tapauksessa vaihdetaan tuon ankan paikalle puhdas propaganda, ja tietyn agendan ajaminen. Toinen kysymys on miten ja miksi tietyt tahot ovat tähän lähteneet samaan aikaan mukaan? Hätäisempi voisi ottaa esille nuo vanhat keskustelut median nykytilasta ym. mutta tässä ei ole tarkoitus mennä sinne, vaan saada tämä agenda pois jaloista, jotta pääsemme seuraavaan. Joka toivottavasti on enemmän ja paremmin ratkaisukeskeinen kuin tämä. Mielestäni 100-vuotias Suomi, tuo maailman vakaimmaksikin kehuttu valtio ansaitsee sen, ihmisistä puhumattakaan.

Pidemmällä aikavälillä automaation ym. lisääntyessä on vaikea nähdä muuta todellista vaihtoehtoa, kuin jonkin näköiseen perustuloon ym. siirtyminen. Miten ja millä aikavälillä tuo tulee on toisen keskustelun aihe. Ja tekoälyn kehittyessä uhattuna tulevat olemaan myös nyt ”turvallisina” pidetyt asiantuntija ym. työt. Toki tämä ei nyt vielä huomenna tapahdu, mutta on tulossa.

Tässä nykyisessä tilanteessa minusta on edelleen käsittämätöntä miten meillä voi nykyisenä tietokoneaikana olla monia niin jäykkiä toimintoja ja rakenteita. Miksi esimerkiksi pätkä- tai lyhyitä töitä ei pystyttäisi yhdistämään sosiaaliturvaan ”reaaliajassa” siten, että esim. 90–95% maksatettaisiin normaalin aikataulun mukaan ohjelman laskiessa ne suoraan. Lopullisen tarkastuslaskennan jälkeen voisi sitten maksattaa tuon lopun pienen osan. Tämä tai moni muu vastaavan kaltainen asia ei olisi ”keneltäkään pois”, ja siksi minusta on hyvin erikoista, että monia asioita ei ole vielä toteutettu.

Tuon kaltaisia, tai monia muita asioita tarkoitin sillä paremman politiikan vaatimuksella. Totuus on edelleen, että yleensä kansa saa juuri sellaiset päättäjät kuin se ”ansaitsee”, ainakin pidemmän päälle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän JaniLindroos kuva
Jani Lindroos

Niin ja tuo tapaus Nyman vaikutti minusta pitkälti keinolta tavoitella julkisuuden kautta menestystä kirjalle. Niin nyt ilmestyneelle, kuin tulevalle. Tuollainen kuva itselle ainakin muodostui asiasta.

Nähtäväksi jää muodotuuko tuon kirjan kustannus/hyötysyhde yhteiskunnalle paremmaksi vai huonommaksi, kuin vaikkapa Sininen kirja aikanaan.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Filosofi Pekka Himasen. Sininen kirja, vaikutti eniten perussuomalaisista loikanneisiin kahteenkymmeneenkahteen kansanedustajaan. Tosin yksi päätti palata perussuomalaisiin, hyvä näin hänen kannaltaan, hänellä on tulevaisuus perussuomalaisena.

Sininen tulevaisuus puolueeena, kuuluu sarjaan poliittista satiiria. Miten saadaan äänestäjille annetut lupaukset rikottua, ilman että äänestäjät sitä edes huomaavat, syylliset ovat jossakin muualla.

Himasen kirjan tilajaa Jyrki Katainen ymmärsi loikata Brysseliin.

Perussuomalaisista loikanneet, loikkasivat toella huonosti. ainut joka tästä loikkauksesta hyötyi. Timo Soini pääsi omalle hillotolpaleen.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Jyrki Katainen ymmärsi loikata Brysseliin.

Tarkoitat kai meni Olli Rehnin tilalle koska komissaarin paikka oli Suomen sillä kertaa.
Koska Rehn tuli tänne eduskuntavaaleja varten Kepun ehdokkaaksi.
Pääsi Elinkeinoministeriksi,siirtyi SuomenPankin johtajaksi.

JK.Kukin puolue saa EU virkoja vuorotellen riippuen mitkä puolueet on EU vuorossa.
Liikasesta (sdp),Salesta (kok) aina Rehnistä (kesk)lähtien.

Eikä tuo ole mitään tähtitiedettä vaan lukee EU-säännöissä.

Käyttäjän JaniLindroos kuva
Jani Lindroos

Tarkennetaan vielä, että tämän asian ajamisen ja esille tuomisen ymmärtäisi jos asia olisi oikeasti suuri ja kyseinen toiminta laajaa. Tai sitten mikäli avointen työpaikkojen määrä suhteessa työttömien määrään olisi aivan toisella tasolla.

Noiden syiden vuoksi mielestäni tässä tilanteessa, ja tässä hetkessä tämä asia ei ole kärjessä siellä akuuttien ja oleellisten asioiden listassa, vaan siellä on useampia asioita ennen tätä.

Toimituksen poiminnat