Jani Lindroos Ajatuksia&Pohdintoja

Kaikki blogit puheenaiheesta Keskittynyt media

ONKO DEMOKRATIA KUOLEMASSA?

Onko demokratia kuolemassa? Onko meillä enää illuusio valinnanvapaudesta ja mahdollisuudesta vaikuttaa? Samanlaista kehitystä on nähtävissä myös muualla kuin meillä. Kehitys on demokratian kannalta ollut huonoa niin meillä Suomessa, Euroopassa ja Yhdysvalloissa kuin Venäjälläkin. Kehitys on nähtävissä niin vaalien ja vaaleilla valittujen ihmisten kuin lainsäädännön ja avoimuuden ja läpinäkyvyyden suhteen.

Nuoria käytetään hyväksi politiikassa ja työmarkkinoilla

Viime viikolla päiviteltiin lehdissä, että ammattiyhdistykset eivät kiinnosta enää alle 25-vuotiaita. Syitä ihmeteltiin isosti. Asiantuntijalta tilattu mahdollisimman paljon vastakkainasettelua luova mielipide kertoi aikojen muuttumisesta, arvomuutoksista ja tietenkin AY-liikkeen vanhanaikaisuudesta. Listalta unohtui "tutkimustulos", jossa viitattaisiin työntekijöiden neuvotteluaseman ja oikeusturvan parantuneen maagisesti työpaikoilla niin paljon, että liittoja ei enää tarvita. Miksikö tämä propagandalta lemahtava ärsytti minua?

ERI SÄÄNNÖT TILANTEESTA RIIPPUEN

Usein meille lapsena opetetaan ja uskotellaan, että säännöt, olivat ne sitten lakeja, sopimuksia sanktioita tai sallittuja asioita, olisivat samat kaikille. Kuitenkin kun kasvamme aikuisemmaksi, ja mitä enemmän pysähdymme katsomaan miten maailma oikeasti toimii, huomaamme ettei se aina oikeasti niin olekaan. Aivan kuten Joulupukkia täydellistä samanarvoisuutta ja oikeudenmukaisuutta, kuten samoja sääntöjä kaikille ei ole olemassa.

POLIITTISESTA KORREKTIUDESTA

Meillä on ollut vuosien ajan näkyvillä selkeä trendi missä on ollut entistä tärkeämpää miltä asiat näyttävät ja vaikuttavat sen sijaan mitä ne todellisuudessa ovat olleet. Totuutta ei ole enää sanottu, tai saanut sanoa suoraan eikä asioista ole puhuttu niiden oikeilla nimillä. Kysymys kuuluu kenen etua tämä ajaa lyhyellä ja pidemmällä aikavälillä. Ensimmäiset reaktiot ja seuraukset tästä ovat jo nähtävissä. Miten tämä tulee vaikuttamaan asioihin jatkossa jää nähtäväksi.

Tietoista sumutusta vai tietämättömyyttä?

Olen tällä viikolla käynyt itsekin keskusteluja politiikan etiikasta useallakin foorumilla. Koska en itse ole mukana kunnallisessa tai valtiollisessa päätöksenteossa, en varmastikaan ymmärrä kaikkia asioihin vaikuttavia tekijöitä, mutta mitä enemmän olen nähnyt ja kuullut, sitä enemmän kysymyksiä on herännyt, mikä on politiikan ja toimittajien etiikka ja moraali?

Luotettava Media on puhunut!

Kun Luotettavan Median edustajat puhuvat Luotettavassa Mediassa Luotettavasta Mediasta, tulee ensimmäisenä mieleen, että rahat alkavat olla tiukassa kaikilla.

 

Ylen sivuilla on hyvä video Median valtasuhteista:

http://yle.fi/vintti/yle.fi/mediakompassi/mediakompassi/7-luokkalaiset/mediataju/median_valtasuhteet.htm

 

Kun joku vielä päivittäisi nuo maakuntalehdet tuohon karttaan.

Miten välttää joutumasta propagandan uhriksi?

Ukrainan kriisin muuttuessa viime vuonna avoimeksi konfliktiksi ilmeni sama kuin Venäjän nyt aloitettua ilmaiskut Syyriassa: luotettavaa ja totuudenmukaista tietoa tapahtumista on entistä vaikeampi saada.

Totuus on sodan ensimmäinen uhri, kuten tunnettu sanonta kuuluu.

Mikä tiedossa menetetään, se ennakkoluuloilla korvataan. Tähän perustuu myös propagandan teho.

Turkissa murhaisku, uhreina kymmeniä nuoria sosialisteja

Suomi ei kerro Turkin terrori-iskun kohdistuneen nuoriin sosialisteihin. Tieto uhreista löytyy sen sijaan kaikkien Euroopan sivistysmaiden lehdistä.

  • ·Alkaako Uuden Suomen blogiossa nytkin demarivihaa uhkuva kommentointi, kuten silloin, kun olin uskaltanut kirjoittaa blogissani Utøyan veriteoista heti niiden tapahduttua? Kommentoijat ja kirjoittelijat syyttivät demareita siitä, että nämä yrittivät käyttää tapahtumaa puoluepoliittisesti hyväkseen.

 

Työtönkö kuntoutuksen tarpeessa, vai Sinä ja päättäjät?

Sakari Timonen kirjoittaa: ”Kuntouttava työtoiminta perustuuu siihen harhaluuloon, että työtön menettää automaattisesti sekä työelämässä vaadittavat taitonsa että koko elämänhallintansa. Hän syöksyy välittömästi kotisohvalle syrjäytymään olutpullo kourassa ja on 300 päivän työttömyyden jälkeen älytön ihmisraunio. Jos tämä olisi totta, niin jokainen vuorotteluvapaalta palaava pitäisi kuntouttaa takaisin työelämään aina aamulla heräämisen oppimista myöten.”

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä